!function(c,h,i,m,p){m=c.createElement(h),p=c.getElementsByTagName(h)[0],m.async=1,m.data-privacy-src=i,p.parentNode.insertBefore(m,p)}(document,"script","https://chimpstatic.com/mcjs-connected/js/users/920c82f12fd49af8a4451cede/100867a978cf5bf6ce5a3bf46.js");
Начало/Блог/Джелато и сладолед – къде са разликите?

Джелато и сладолед – къде са разликите?

Думата джелато отдавна е наименование за италиански сладолед и на италиански буквално означава замразен. Но нещото, което може да не е добре известно е, че всъщност има няколко съществени различия между двата ледени десерта поради което има и голяма разлика във вкуса и текстурата им.

Едно от основните различия е, че джелатото съдържа значително по-малко мазнини– от 5 до 8% по- малко от сладоледа, тъй като за направата на джелато се използва предимно пълномаслено мляко, докато за сладоледа –сметана.

Ето и още няколко различия:

Джелатото съдържа около 35% по-малко въздух от сладоледа. Сладоледът се разбива на висока скорост и това позволява да се инкорпорира голямо количество въздух, до 50 %-60% , заради използването на сметана в него и създава илюзията, че получавате по-голямо количество от продукта. От друга страна джелатото се произвежда на много по- ниска скорост, което е причина да се инкорпорира по- малко количество въздух в него. Затова джелатото има по-плътен вкус и аромат и кремообразна и пухкава текстура и съответно получавате повече джелато за парите, които плащате!

Друга разлика е в температурата на съхранение- джелатото се съхранява на между -10 до -15 С по-висока температура отколкото сладоледа и това спомага за неговата мека и копринена текстура и позволява да се топи по-бързо в устата. В същото време езикът не е вкочанен от ниската температура, както е при консумацията на сладолед и поради това се усещат ясно и по-фините аромати и вкусове на джелатото.

При направата на джелатото се използват натурални съставки и НЕ се използват изкуствени ароматизатори и оцветители.

Джелатото се прави в малки количества, консумира се веднага и не се налага да престоява с месеци по фризерите за разлика от сладоледа.

Процесът на приготвянето на джелатото позволява да се направят безмлечни и нискоалергични варианти на ледения десерт като сорбетата и веган джелато, което е перфекния избор за хора с хранителна непоносимост и вегани.

Заглавие

Go to Top